Gotowanie - chwile przyjemności i praktycznie wykorzystany czas wolny. Przepisy, z których korzystam pochodzą z różnych źródeł:stron internetowych, gazet, starych, sprawdzonych receptur oraz bardzo często zasłyszanych lub podejrzanych u znajomych. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Kategorie: Wszystkie | Chleby | Ciasta | Ciasteczka | Przystawki | Sałatki | Torty
RSS
niedziela, 25 stycznia 2009
 
Składniki:
  • 1 kg mąki (0,5 pszennej i 0,5 razowej)
  • 10 dag drożdży
  • 2,5 szkl. otrębów pszennych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 1 małe opakowanie pestek ze słonecznika
  • 0,5 szklanki maku (można dodać ale nie koniecznie)
  • 1 litr letniej przegotowanej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 5 łyżeczek soli
Przepis:

Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać cukier. Suche składniki wymieszać w misce. Dodać rozpuszczone drożdże. Wyrobić łyżką ciasto. Włożyć do 3 foremek keksówek wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką wypełniając je ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzchu można posypać makiem, słonecznikiem bądź mąką. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200-220 stopni C przez około 60 minut.

  
15:07, gotujzpaolka , Chleby
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 stycznia 2009

 


Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 łyzeczki proszki do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 300g jogurtu naturalnego (ok. 2 małych opakowań)
  • 3 jajka
  • aromat waniliowy
  • pokrojone w kostkę jabłko
  • cynamon
Przepis:

  
  Jajka rozbić, dodać jogurt oraz roztopioną i ochłodzoną margarynę. Wsypać cukier, mąkę, sodę, a także proszek do pieczenia. Wlać dwie łyżki aromatu i dodać jabłka. Dokładnie wymieszać. 
 
Nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Posypać cynamonem. Piec w temperaturze 200 st.C przez 20 minut. Przepis na około 30 muffinków.
20:22, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »

 


Składniki: 

 

  • 4 szklanki mąki
  • 6 łyżek kakao
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 łyzeczki proszki do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 300g jogurtu naturalnego (ok. 2 małych opakowań)
  • 3 jajka
  • aromat rumowy bądź arakowy
  • pokruszona tabliczka gorzkiej czekolady
  • cukier gruboziarnisty 

Przepis: 

Jajka rozbić, dodać jogurt oraz roztopioną i ochłodzoną margarynę. Wsypać cukier, mąkę, sodę, a także proszek do pieczenia i kakao. Wlać dwie łyżki aromatu i dodać pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. 

Nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Posypać grubym cukrem. Piec w temperaturze 200st.C przez 20 minut. Przepis na około 30 muffinków.

 

18:17, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 stycznia 2009
 
Składniki:
  • 500 g wiórków kokosowych
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • kilka kropli aromatu rumowego 
  • trzy łyżki stołowe spirytusu
  • 2 czekolady mleczne lub gotowa polewa do ciasta
Przepis:

Śmietanę kremówkę oraz masło należy rozpuścić w garnku (nie powinno się zagotować!). Wiórki wymieszać z cukrem pudrem, a następnie wylać na nie rozpuszczone, ciepłe jeszcze masło ze śmietaną. Dodać aromatu rumowego, spirytusu lub zamiast tego kilka łyżek rumu i dokładnie wymieszać. Wszystko pozostawić do wystudzenia, a potem uformować dowolnej wielkości kulki.

Rozpuścić czekoladę lub polewę i zanurzać w niej pojedynczo kulki. Bardzo pomocne jest użycie dwóch łyżeczek bądź wykałaczek. Gotowe kulki ułożyć na folii aluminiowej i wstawić do lodówki na kilka godzin, aż do stwardnienia polewy. Przed podaniem należy je wcześniej wyjąć, aby nie były zbyt twarde i zimne. 
22:07, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Durszlak.pl