Gotowanie - chwile przyjemności i praktycznie wykorzystany czas wolny. Przepisy, z których korzystam pochodzą z różnych źródeł:stron internetowych, gazet, starych, sprawdzonych receptur oraz bardzo często zasłyszanych lub podejrzanych u znajomych. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Kategorie: Wszystkie | Chleby | Ciasta | Ciasteczka | Przystawki | Sałatki | Torty
RSS

Sałatki

środa, 27 maja 2009

Moja propozycja do Baru Sałatkowego:) W sam raz do obiadu jak i dla gości.

  

Składniki: 

  •  1 główka selera (dowolnej wielkości)
  •  puszka ananasa 
  •  ok. 0,5 małej paczki rodzynek sułtańskich
  •  5 łyżek majonezu
  •  pieprz i sól do smaku
Selera obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, ananasa pokroić na małe cząstki, rodzynki namoczyć w wodzie. Wszystko połączyć, wymieszać z majonezem i doprawić. Smacznego.

  

17:27, gotujzpaolka , Sałatki
Link Komentarze (6) »
czwartek, 16 kwietnia 2009
Sałatka polecana szczególnie dla fanów suszonych pomidorów. Lekka, a zarazem z tak włoskim charakterem. Wyjątkową nutę nadają jej czosnek i pierzynka świeżo startego parmezanu.
 

Składniki:

  • pół opakowania rukoli,
  • pół małego opakowania łuskanego słonecznika,
  • ok 10-15 dag szynki parmeńskiej (prosciutto),
  • słoiczek suszonych pomidorów,
  • ok. 150 dag makaronu typu kokardki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 5 łyżek octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów,
  • starty parmezan do posypania
Makaron gotujemy i zimny wkładamy do salaterki. Szynkę i pomidory kroimy w paseczki i dodajemy do makaronu. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do oliwy wymieszanej z octem balsamicznym. Z rukoli wyrzucamy twarde końcówki i dodajemy do pozostałych składników. Słonecznik podsmażamy do zarumienienia na patelni na oliwie z oliwek, wystudzony dodajemy do reszty. Sosem czosnkowym zalewamy wszytskie składniki i mieszamy. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem w dowolnej ilości.
 
 
12:11, gotujzpaolka , Sałatki
Link Komentarze (5) »
niedziela, 22 lutego 2009

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka zielona
  • 5 ogórków korniszonów
  • pół małej kapusty pekińskiej
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona cebula
  • majonez
  • ketchup
Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Posypać obficie przyprawą gyros, curry i solą. Składniki pokroić: cebulę w piórka, paprykę w kostkę, ogórki w krótkie paseczki. Kukurydzę odsączamy.

Po wystudzeniu kurczaka układamy w przezroczystej misce w następującej kolejności: kapusta pekińska, kurczak, ketchup (ok. 6 łyżek - aby przykryć składniki), papryka zielona, cebula, majonez (ok. 6 łyżek - aby przykryć składniki), ogórki konserwowe, papryka czerwona, majonez, kukurydza i na wierzch kapusta pekińska. Smacznego!


20:30, gotujzpaolka , Sałatki
Link Komentarze (1) »
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Durszlak.pl