Gotowanie - chwile przyjemności i praktycznie wykorzystany czas wolny. Przepisy, z których korzystam pochodzą z różnych źródeł:stron internetowych, gazet, starych, sprawdzonych receptur oraz bardzo często zasłyszanych lub podejrzanych u znajomych. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Kategorie: Wszystkie | Chleby | Ciasta | Ciasteczka | Przystawki | Sałatki | Torty
RSS

Chleby

niedziela, 25 stycznia 2009
 
Składniki:
  • 1 kg mąki (0,5 pszennej i 0,5 razowej)
  • 10 dag drożdży
  • 2,5 szkl. otrębów pszennych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 1 małe opakowanie pestek ze słonecznika
  • 0,5 szklanki maku (można dodać ale nie koniecznie)
  • 1 litr letniej przegotowanej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 5 łyżeczek soli
Przepis:

Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać cukier. Suche składniki wymieszać w misce. Dodać rozpuszczone drożdże. Wyrobić łyżką ciasto. Włożyć do 3 foremek keksówek wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką wypełniając je ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzchu można posypać makiem, słonecznikiem bądź mąką. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200-220 stopni C przez około 60 minut.

  
15:07, gotujzpaolka , Chleby
Link Dodaj komentarz »
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Durszlak.pl