Gotowanie - chwile przyjemności i praktycznie wykorzystany czas wolny. Przepisy, z których korzystam pochodzą z różnych źródeł:stron internetowych, gazet, starych, sprawdzonych receptur oraz bardzo często zasłyszanych lub podejrzanych u znajomych. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Kategorie: Wszystkie | Chleby | Ciasta | Ciasteczka | Przystawki | Sałatki | Torty
RSS

Ciasteczka

niedziela, 11 października 2009

Przepis znaleziony w Twoim Stylu, a także podpatrzony na blogu u Kasi. Postanowiłam zmierzyć się z tymi uroczymi ciasteczkami. Okazały się bardzo smakowite i trzeba było dorobić więcej:)

Składniki:

  • 250g margaryny w temp. pokojowej
  • 2 szkl. maki
  • 250g białego sera lub twarogu
  • 1 cukier waniliowy
  • Cukier puder do posypania
  • ok. 4 jabłek
Ciasto wyrobić z powyższych składników. Następnie podzielić na mniejsze części i rozwałkować. Wycinać krążki za pomocą szklanki. Jabłka obrać, pokroić na ok. 8 części i układać na krążkach, które następnie złożyć, aby nabrały kształtów usteczek. Piec ok. 20 min w temp. 180 st. C. do zarumienienia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

250g margaryns
2 szkl maki
250 srra biaego twarogu
cukier waniliowy
13:49, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Komentarze (5) »
piątek, 18 września 2009

Pierwsza przygoda z ciastem francuskim. Szybko, łatwo i smacznie.

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie 225g
  • banany
  • 1 żółtko
  • budyń waniliowy
  • aromat rumowy lub alkohol
Ciasto pokroić na kwadraty o boku ok. 10cm. Banany pokroić wedle upodobania. Ugotować budyń i skroplić aromatem bądź alkoholem. Na kawałki ciasta nakładać łyżką masę budyniową, a na nią kawałki bananów. Dwa przeciwległe rogi każdego kwadratu nałożyć na banany. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem rozmieszanym z niewielką ilością wody.
Piec ok. 15 minut z temp 200st. C. Po wystygnięciu ozdobić polewą bądź lukrem.

17:13, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Komentarze (5) »
wtorek, 26 maja 2009

Robione codziennie przez ostatnie cztery dni. W końcu doczekały się pokazania na blogu. Nikt na nie nie narzekał i każdy upominał się o więcej. Wykonane w dwóch wariantach: z marmoladą różaną i masą makową. Obydwa stały sie moimi ulubionymi.

Składniki: 

  • 1 kostka margaryny
  • 3,5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka 
  • 1 żołtko (białko wykorzystujemy do posmarowania rogalików)
  • marmolada lub masa makowa z bakaliami
Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem. Mieszać do powstania płynnej masy. Wylać je do naczynia z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. 
Po wyjęciu podzielić na 3 części, każdą uformować w kulę, a następnie rozwałkować w kształt koła o grubości ok. 3-4mm. Podzielić na 8 części (jak pizzę).  Na każdy trójkąt, w miejscu podstawy nakładać ok. 1 łyżeczki nadzienia i zawijać. Wierzch posmarować białkiem i posypać grubym cukrem lub też makiem. 
Piec 20 minut w temperaturze ok. 150 stopni. 
 
  
21:27, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 20 kwietnia 2009

Szybkie, łatwe, smaczne, idealne do herbaty lub kawy:) 

 Składniki: 
  • 4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • kostka margaryny (250g)
  • 0,5 szkl. cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika
Wszystkie składniki wyrobić na ciasto. Rozwałkować na stolnicy i powycinać kształty. Piec w temp. ok 180st. C. przez ok. 15 minut do zarumienienia. Najlepiej smakują, jeśli pozostawi je się nawet na kilka dni w zamknięciu. Dekorować do woli lukrami, polewami i wszystkim co ma się w kuchni:) Goście na pewno będą zachwyceni:) Smacznego!
  
10:50, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
czwartek, 19 lutego 2009

Zainspirowani Tłustym czwartkiem i klejeniem pączków.... Aby pozostałe białka z jajek nie zmarnowały się można wykonać bardzo łatwe i bardzo szybkie ciasteczka - Pieguski:) Przepis na nie dostałam już dawno od koleżanki, gdzieś mi się zapodział, ale na potrzeby wyjątkowego dnia dziejszego poprosiłam o niego ponownie. Znałam go w wersji ciasta pieczonego w podłużnej blasze, ale teraz zrobiłam go w foremkach muffinowych.

Przepis:
  • 1 szklanka białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju lub rozpuszczonej i przestudzonej margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku 
  • 2 łyżki spirytusu
  • zapach migdałowy albo każdy inny wg uznania
  • bakalie: orzechy, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa, rodzynki (wszytsko w dowolnej ilości)
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Olej ukręcić z cukrem, dodać mak, wiórki kokosowe, mąkę z proszkiem do pieczenia, spirytus i aromat migdałowy. Wsypać namoczone wcześniej rodzynki oraz pozostałe bakalie
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i łyżką wymieszać z masą makową. Piec w formie dowolnej- albo ciasta albo muffinów. Ja zrobiłam te drugie, potem łatwiej znikają z talerza.Ciasto piecze się w temperaturze 150- 180 stopni przez 45 minut natomiast babeczki przez 25 minut.Pozostawić przez 5 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć.
Smacznego!!!

22:23, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Komentarze (1) »

Tłusty czwartek bez pączków?! Co to to nie...:)

Składniki:

  • 10 żołtek
  • 1 kg mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g drożdży
  • 200 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki marmolady (najlepiej twardej)
  • aromat rumowy
  • 2 łyżki spirytusu
  • cukier puder waniliowy (do posypania)

Przepis:

Mleko ogrzać, ale nie gotować. Dodać 5 łyżek cukru oraz pokruszone drożdze. W międzyczasie rozpuścić masło i przestudzić. Mąkę wsypać do dużej miski, tak aby potem wygodnie bylo wyrobić ciasto. Wyrośnięte drożdze wlać do mąki, dodać żołtka, roztopione masło oraz 2 łyżki spirytusu. Wymieszać i wyrabiać przez 15 minut aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie. Marmoladę wymieszać z aromatem rumowym i łyżeczką nakładać do ciasta, formować kulki o dowolnej wielkości. Ważne aby nie robić ich zbyt dużych, bo będą one jeszcze rosnąć.

Drożdzowe kulki układać na ściereczce wysypanej delikatnie mąką, aby nie przyklejały się i ponownie pozostawić do wyrośniecia przez ok. 10-15 minut.

Olej słonecznikowy i kostkę smalcu rozpuścić w szerokim garnku. Czy jest idealnie rozgrzany i nadaję się do smażenia pączków można sprawdzić za pomocą plasterków ziemniaków. Jeśli wrzucony ładnie się rumieni i wypływa oznacza, że temperatura jest idealna do smażenia.

Wkładać pączki w ilości odpowiedniej do wielkości garnka. Piec z dwóch stron do momentu uzyskania bardzo złocistego koloru. Wykladać na talerzyk wyłożony papierem śniadaniowym, aby łatwiej wchłaniał tłuszcz. 

Wystudzone, można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i obsypać skórką z pomarańczy.

Z pozostałych białek można bardzo szybko i łatwo zrobić pieguski. Patrz przepis wyżej. 

  

 

20:07, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 lutego 2009

Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 łyzeczki proszki do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 400g jogurtu naturalnego (ok. 1 dużego opakowania)
  • 3 jajka
  • aromat arakowy
  • wydrylowane wiśnie
  • cukier gruboziarnisty
Przepis:

  
  Jajka rozbić, dodać jogurt oraz olej. Wsypać cukier, mąkę, sodę, a także proszek do pieczenia. Wlać dwie łyżki aromatu i dodać wiśnie. Dokładnie wymieszać. 
 
Nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Posypać grubym cukrem. Piec w temperaturze 200 st.C przez 20 minut. Przepis na około 25 muffinków.
17:05, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 stycznia 2009

 


Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 łyzeczki proszki do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 300g jogurtu naturalnego (ok. 2 małych opakowań)
  • 3 jajka
  • aromat waniliowy
  • pokrojone w kostkę jabłko
  • cynamon
Przepis:

  
  Jajka rozbić, dodać jogurt oraz roztopioną i ochłodzoną margarynę. Wsypać cukier, mąkę, sodę, a także proszek do pieczenia. Wlać dwie łyżki aromatu i dodać jabłka. Dokładnie wymieszać. 
 
Nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Posypać cynamonem. Piec w temperaturze 200 st.C przez 20 minut. Przepis na około 30 muffinków.
20:22, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »

 


Składniki: 

 

  • 4 szklanki mąki
  • 6 łyżek kakao
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 łyzeczki proszki do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 300g jogurtu naturalnego (ok. 2 małych opakowań)
  • 3 jajka
  • aromat rumowy bądź arakowy
  • pokruszona tabliczka gorzkiej czekolady
  • cukier gruboziarnisty 

Przepis: 

Jajka rozbić, dodać jogurt oraz roztopioną i ochłodzoną margarynę. Wsypać cukier, mąkę, sodę, a także proszek do pieczenia i kakao. Wlać dwie łyżki aromatu i dodać pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. 

Nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Posypać grubym cukrem. Piec w temperaturze 200st.C przez 20 minut. Przepis na około 30 muffinków.

 

18:17, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 stycznia 2009
 
Składniki:
  • 500 g wiórków kokosowych
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • kilka kropli aromatu rumowego 
  • trzy łyżki stołowe spirytusu
  • 2 czekolady mleczne lub gotowa polewa do ciasta
Przepis:

Śmietanę kremówkę oraz masło należy rozpuścić w garnku (nie powinno się zagotować!). Wiórki wymieszać z cukrem pudrem, a następnie wylać na nie rozpuszczone, ciepłe jeszcze masło ze śmietaną. Dodać aromatu rumowego, spirytusu lub zamiast tego kilka łyżek rumu i dokładnie wymieszać. Wszystko pozostawić do wystudzenia, a potem uformować dowolnej wielkości kulki.

Rozpuścić czekoladę lub polewę i zanurzać w niej pojedynczo kulki. Bardzo pomocne jest użycie dwóch łyżeczek bądź wykałaczek. Gotowe kulki ułożyć na folii aluminiowej i wstawić do lodówki na kilka godzin, aż do stwardnienia polewy. Przed podaniem należy je wcześniej wyjąć, aby nie były zbyt twarde i zimne. 
22:07, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Durszlak.pl