Gotowanie - chwile przyjemności i praktycznie wykorzystany czas wolny. Przepisy, z których korzystam pochodzą z różnych źródeł:stron internetowych, gazet, starych, sprawdzonych receptur oraz bardzo często zasłyszanych lub podejrzanych u znajomych. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Kategorie: Wszystkie | Chleby | Ciasta | Ciasteczka | Przystawki | Sałatki | Torty
RSS

Ciasta

piątek, 04 czerwca 2010

Jeśli chcecie w pięć minut zrobić ciasto to murzynek właśnie takim ciastem jest:) Dopiero od niedawna zaczęłam go wypiekać,ale bardzo się cieszę, że spróbowałam. Można zrobić prosty bez dodatków, można z bakaliami, można ozdobić według własnych upodobań. Możliwości jest naprawdę dużo.


Potrzebne nam będą:

  • 1 margaryna Kasia
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 7 łyżek ciepłej wody
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku to pieczenia
Margarynę rozpuścić, dodać kakao, cukier i wodę. Wszystko zagotować i ostudzić. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, a następnie dodawać powoli mieszając. Blachę nasmarować, posypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec ok 45 min w temp. 150st. C z termoobiegiem lub ok 180st. C bez termoobiegu. Smacznego.

20:25, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (4) »
czwartek, 10 września 2009

Wypiek pod kryptonimem: testowanie nowo zakupionej foremki.

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka masła lub smalcu (250g)
  • 150g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śliwkowa:
  • 0,5 kg śliwek
  • 0,5 szkl. cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto wyrobić i wyłożyć do wysmarowanej foremki (średnica 32 cm).
Śliwki z cukrem poddusić w garnku (tak jak na powidła). Po ich ostudzeniu połączyć z mąką ziemniaczaną. Gotową masą wysmarować kruche ciasto, ułożyć na wierzchu połówki śliwek i posypać kruszonką lub też zetrzeć pozostałe ciasto kruche. Piec ok. 30-40 min w temp.  150 st. C. Smacznego!

13:54, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (7) »
czwartek, 03 września 2009

Smaczne ale pracochłonne:) Obiecałam, więc musiałam dotrzymać obietnicy. Nadarzyła się okazja ku zrobieniu ciasta więc oto jest. Nie pytajcie dlaczego piernik , a tym bardziej dlaczego czeski. Nazwa o niczym nie świadczy. Jeśli nie zniknie od razu to będzie smakował jeszcze lepiej. Smacznego!

Ciasto:

  • 7 łyżek mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szkl. cukru
  • 70 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3,5 szkl. mąki
Do miski wsypać mąkę, sodę oraz wbić jajko. Mleko z miodem, cukrem i margaryną zagotować, a następnie ostudzić. Wlać do miski i wyrobić ciasto. Podzielić na 5 części i rozwałkować (najlepiej szklanką) każdą na blaszce. Piec każdą z osobna ok 10 min. w niskiej temp. ok 100-120 st.C. Placki powinny być tylko delikatnie zarumienione.

Masa:
  • 2 szkl. mleka
  • 2 szkl. cukru
  • 6 kakao
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
Zostawić 0,5 szkl. mleka, resztę zagotować. Mąkę rozrobić w pozostałym mleku. Do zagotowanego dodać pozostałe składniki. Wystudzoną masą smarować placki, polać polewą i opcjonalnie posypać orzeszkami.
12:06, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (7) »
niedziela, 02 sierpnia 2009

Uwielbiam makowce ale nigdy nie lubiłam ich piec ponieważ zrobienie, zawinięcie i upieczenie zabiera zdecydowanie za dużo czasu i może sprawiać trudności. Dlatego powstał on - makownik, na drożdżowym cieście i z taką samą ilością maku jak zwykły makowiec. Dodatkowo trzeba się postarać żeby się nie udał:) Zatem przepis polecam do wypróbowania dla osób, które kochają prostotę, ale i nie tylko.

Ciasto drożdżowe:

  • 5 szklanek mąki
  • 1,5 margaryny
  • 3 całe jajka
  • 1 żółtko ( białko z jajka zostaje do posmarowania ciasta)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 paczka drożdży (10 dag)
  • 3 łyżki cukru
Drożdże zasypać cukrem i rozmieszać tak, żeby powstała płynna masa. Pozostałe składniki włożyć do miski, zalać drożdżami i wyrobić. Przed włożeniem na blachę najlepiej schłodzić w lodówce.

Masa makowa:
  • gotowa puszka masy makowej ok 900g
  • garść rodzynek
  • aromat migdałowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki miodu
Wszystko razem wymieszać.
Ciasto podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć do blaszki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą, nastepnie 1/2 masy makowej, ciasto, resztę masy i ciasto. Na wierzchu posmarować rozbitym białkiem i posypać sypkim makiem.
Piec w temperaturze ok 150 stopni przez ponad godzinę do mocnego zarumienienia ciasta na wierzchu. Smacznego!
11:20, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (3) »
środa, 29 lipca 2009

Po wakacjach i długim odpoczynku od robienie ciast powracam ponownie. Tym razem... z drożdżowym, które najlepiej skosztowac z kubkiem herbaty. Uwielbiam ciasta drożdżowe chociaż muszę przyznać, że to nie zachwyciło mnie az tak bardzo. Klasyczne wygrywa. Mimo to znikło w pół dnia:) Smacznego!

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duży jogurt naturalny (400g)
  • 1/2 kostki masła
  • 4 jajka
  • opakowanie suszonych drożdzy

Mąkę wymieszac ze szczyptą soli i drożdzami. Dodać rozpuszczone masło i jajka utarte z cukrem na gładką masę oraz jogurt. Wszystko wymieszać i wyrobić. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy (u mnie tortownica o średnicy ok 30 cm). Na wierzchu ułożyć owoce (maliny). Można posypać kruszonką lub gruboziarnistym cukrem. Piec 70 minut w 180 stopniach, aż do mocnego zarumienienia ciasta.


21:14, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (6) »
czwartek, 23 lipca 2009

Doskonały deser do kawy bądź herbaty, idealny do wykorzystania znalezionych w zakurzonym pudełku kruchych ciastek i okruchów.

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szkl. cukru pudru
Składniki na mase:
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 1 szkl. mleka
  • 4 łyzki kakao
  • kieliszek alkoholu
  • aromat rumowy
  • bakalie, orzeszki, rodzynki itp
  • dżem porzeczkowy
Ciasto kruche wyrobić, podzielić na dwie części i wyłożyć każdą z nich na wysmarowaną blachę. Piec ok. 40 min w temp 150 st. Jedna część bedzie stanowiła spód bajaderki, a drugą należy pokruszyć i połączyć z masą.

Mleko zagotować z kaszą manną i dodawać kakao stale mieszając. Pokruszone ciasto kruche wraz z bakaliami, orzechami, rodzynkami itp połączyć dokładnie z ciemną masą, dodać aromat i odrobine alkoholu. Tak wyrobioną masę wyłożyć do blachy na wysmarowane dżemem porzeczkowym ciasto kruche. Pokryć polewą, wiórkami wedle uznania. Smacznego!
15:57, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (2) »
czwartek, 23 kwietnia 2009

Zgodnie z wcześniejszym założeniem i obietnicami oraz po podpatrzeniu u Majany (http://majanaboxing.blox.pl/2009/04/Ciasto-kawowe.html) zrobiłam coś, na co ochota chodziła za mną już od dawna - niby tiramisu w wersji prostszej niż można sobie to wyobrazić. Miało być na samych biszkopcikach, ale łasuchy podjadły i trzeba było szybko upiec biszkopt. Zmienione, ale pyszne...

 

Składniki:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów (ja bylam zmuszona jedną zastąpić biszkoptem z 3 jajek)
  • 1 mała śmietana kremówka
  • 1 duży serek Danio
  • 1 jogurt naturalny
  • ok. 2 szkl. mleka w proszku
  • 1/3 szl. cukru pudru
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 10 łyżek kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1,5 szkl. wody
  • 5 łyżek kakao do posypania na wierzch
Ubić kremówkę z cukrem, dodać jogurt, serek, mleko w proszku i rozpuszczoną żelatynę (w niewielkiej ilości wody). Biszkopty namaczać w kawie i układać jeden obok drugiego. Na warstwę biszkoptów wylać masę piankową, ułożyć kolejne biszkopty i znowu wyłożyć masę. Na wierzchu posypać kakao. Przed podaniem schłodzić dokładnie w lodówce. Smacznego:))
21:55, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (5) »
czwartek, 16 kwietnia 2009
Sernik - najpopularniejsze ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Są różne metody jego wypiekania - ja proponuję tę najszybszą - z gotowego sera, z którym nie trzeba już nic robić. Sernik jest puszysty i lekki. Polany gęstą, czekoladową polewą zaspokoi najbardziej wybrednych.
 
 
Składniki na ciasto:
  • szklanka mąki 
  • 100g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 50g gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kruche wyrobić i wyłożyć na blachę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą. Zapiec ok. 20 min w temp. 150st. C. 
 
Składniki na masę serową:
  • 1,5 kg sera trzykrotnie mielonego,
  • 3/4 małego opakowania masła roślinnego, 
  • 10 jajek, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 budyń śmietankowy, 
  • 5 czubatych łyżek kaszy mannej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat śmietankowy, 
  • bakalie w dowolnej ilości (rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone morele itp.)
Żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać masło roślinne, a następnie stopniowo ser. Wsypać cały budyń, 5 łyżek kaszy,proszek do pieczenia, wlać aromat śmietankowy i dokładnie ukręcić mikserem. Na koniec dodać bakalie oraz ubitą wcześniej pianę z ok 5-6 jajek (czyli nie wykorzystujemy wszytskich białek!). 
Tak przygotowaną masę wylewamy na zapieczony, kruchy spód. Pieczemy w temp. ok 150-180 stopni przez 60-70 minut. Czy sernik jest wystarczająco wypieczony należy sprawdzić patyczkiem, nie wcześniej jednak niż po godzinie pieczenia. Jeśli nie lubi się serników przypieczonych na wierzchu można przykryć je na czas pieczenia folią aluminiową. 
Takie proporcje wystarczają na wypieczenie sernika w dużej blasze ok. 40x26 cm. Na tortownicę proponuję zmniejszyć ilość sera do 1 kg, równocześnie zmniejszając ilość pozostałych składników. 
Normalnym jest że sernik w trakcie pieczenia może pękać, ale nie należy się tym przejmować, bo kiedy całośc zakryje polewa pęknięcie będzie niewidoczne. 
 
 
 
23:18, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (4) »
piątek, 10 kwietnia 2009

Życzymy Wszystkim czytającym i korzystającym z naszych przepisów, mile spędzonych świąt w rodzinnym gronie. Tym razem, z okazji Wielkiej Soboty przedstawiamy mazurka-święconke. W mazurkach chodzi głównie o to aby były słodkie i ładnie wyglądały. Poniżej znajdziecie głównie przepis na ciasto i sposób przygotowania, udekorowanie zależy tylko od Waszej wyobraźni, no i posiadanych składników. Życzymy smacznego.

Paulina i Marcin

Składniki na ciasto kruche - spód:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka masła lub smalcu (250g)
  • 150g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto wyrobić, opcjonalnie można dodać 2 łyżki kakao aby otrzymać ciemną masę. Odstawić na ok. 10min do lodówki. W tym czasie wysmarować blachę i wysypać bułką tartą. Wyłożyć cienką warstwę ciasta na blachę, podziurkować widelcem i zapiec przez ok 12min w temp. 150st.C.
 
Ciasto na wierzch:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić białka. W drugim naczyniu zmiksować żółtka z cukrem, dodać margarynę, mąke, proszek do pieczenia, a na końcu ubitą pianę.
Ciasto wyłożyć na, wysmarowane powidłami lub dżemem, uprzednio podpieczone ciasto kruche. Piec ok. 40min. w temp ok. 150st. C. 
Posmarować gotową masą kajmakową zmiksowaną z ok. 200g masła. 

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009 

19:06, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (8) »
niedziela, 05 kwietnia 2009

Miodowiec - tradycyjne ciasto świąteczne. Moja babcia piekła takie na różne okazje. Niestety nie jest ono tak szybkie jak np. sernik na zimno, ale taki jest jego urok.

Ciasto: 

  •       3 szklanki mąki,
  •       5 łyżek miodu,
  •       3 jajka,
  •       25 dag margaryny,
  •       1/2 szkl. cukru,
  •       1 płaska łyżka sody
  •       opcjonalnie 2 łyżeczki kakao, aby ciasto miało nieco ciemniejszy kolor 

Wszystkie składniki zagniatamy razem. Konsystencja ciasta nie powinna przypominać ciasta kruchego. Ma być rzadsza. Po zrobieniu wkładamy na 20 minut do zamrażalnika

Następnie dzielimy na 3 części. I każdą pieczemy w połużnej formie, wysmarowanej wcześniej margaryną i bułką tartą.


Krem: gotujemy bardzo gęstą kaszę manną w ok 0,75 litra mleka zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie kostkę masła miksujemy z 0,5 szkl. cukru pudru na białą masę i dodajemy po łyżce zimnej kaszy. Gotową masą przekładamy placki w kolejności: placek - masa - placek - masa - placek.

Lukrem lub polewą ozdabiamy dopiero po kilku dniach, kiedy ciasto zmięknie.

Kiedy placki nasiąkną masą z kaszy, wydziela się z nich najprawdziwszy aromat miodu. Nie jest to ciasto pracochłonne, ale tylko dla cierpliwych, którzy po jego przygotowaniu potrafią odstawić go na minimum 2 dni:) Myślę, że warte przygotowania na Wielkanoc.

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009 

23:32, gotujzpaolka , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Durszlak.pl