Gotowanie - chwile przyjemności i praktycznie wykorzystany czas wolny. Przepisy, z których korzystam pochodzą z różnych źródeł:stron internetowych, gazet, starych, sprawdzonych receptur oraz bardzo często zasłyszanych lub podejrzanych u znajomych. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Kategorie: Wszystkie | Chleby | Ciasta | Ciasteczka | Przystawki | Sałatki | Torty
RSS
czwartek, 15 stycznia 2009
 
Składniki:
  • 500 g wiórków kokosowych
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • kilka kropli aromatu rumowego 
  • trzy łyżki stołowe spirytusu
  • 2 czekolady mleczne lub gotowa polewa do ciasta
Przepis:

Śmietanę kremówkę oraz masło należy rozpuścić w garnku (nie powinno się zagotować!). Wiórki wymieszać z cukrem pudrem, a następnie wylać na nie rozpuszczone, ciepłe jeszcze masło ze śmietaną. Dodać aromatu rumowego, spirytusu lub zamiast tego kilka łyżek rumu i dokładnie wymieszać. Wszystko pozostawić do wystudzenia, a potem uformować dowolnej wielkości kulki.

Rozpuścić czekoladę lub polewę i zanurzać w niej pojedynczo kulki. Bardzo pomocne jest użycie dwóch łyżeczek bądź wykałaczek. Gotowe kulki ułożyć na folii aluminiowej i wstawić do lodówki na kilka godzin, aż do stwardnienia polewy. Przed podaniem należy je wcześniej wyjąć, aby nie były zbyt twarde i zimne. 
22:07, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Durszlak.pl