Gotowanie - chwile przyjemności i praktycznie wykorzystany czas wolny. Przepisy, z których korzystam pochodzą z różnych źródeł:stron internetowych, gazet, starych, sprawdzonych receptur oraz bardzo często zasłyszanych lub podejrzanych u znajomych. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Kategorie: Wszystkie | Chleby | Ciasta | Ciasteczka | Przystawki | Sałatki | Torty
RSS
piątek, 27 lutego 2009
Ciasto łatwe, szybkie i smaczne. Nie może się nie udać:)



Składniki:

  • kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszu do pieczenia
  • 2 torebki kisieli cytrynowych
  • kandyzowana skórka z cytryn
  • aromat cytrynowy
Przepis:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i miksować. Wlać aromat cytrynowy. Następnie wsypać 2 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, kisiele i wlać mleko. Potem wstarczy już tylko dodać skórki lub inne bakalie według uznania.
Wlać do podłużnej foremki keksowej. Piec 60 minut w temperaturze 150 stopni. Polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!!



21:57, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (1) »
niedziela, 22 lutego 2009

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka zielona
  • 5 ogórków korniszonów
  • pół małej kapusty pekińskiej
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona cebula
  • majonez
  • ketchup
Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Posypać obficie przyprawą gyros, curry i solą. Składniki pokroić: cebulę w piórka, paprykę w kostkę, ogórki w krótkie paseczki. Kukurydzę odsączamy.

Po wystudzeniu kurczaka układamy w przezroczystej misce w następującej kolejności: kapusta pekińska, kurczak, ketchup (ok. 6 łyżek - aby przykryć składniki), papryka zielona, cebula, majonez (ok. 6 łyżek - aby przykryć składniki), ogórki konserwowe, papryka czerwona, majonez, kukurydza i na wierzch kapusta pekińska. Smacznego!


20:30, gotujzpaolka , Sałatki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 19 lutego 2009

Zainspirowani Tłustym czwartkiem i klejeniem pączków.... Aby pozostałe białka z jajek nie zmarnowały się można wykonać bardzo łatwe i bardzo szybkie ciasteczka - Pieguski:) Przepis na nie dostałam już dawno od koleżanki, gdzieś mi się zapodział, ale na potrzeby wyjątkowego dnia dziejszego poprosiłam o niego ponownie. Znałam go w wersji ciasta pieczonego w podłużnej blasze, ale teraz zrobiłam go w foremkach muffinowych.

Przepis:
  • 1 szklanka białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju lub rozpuszczonej i przestudzonej margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku 
  • 2 łyżki spirytusu
  • zapach migdałowy albo każdy inny wg uznania
  • bakalie: orzechy, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa, rodzynki (wszytsko w dowolnej ilości)
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Olej ukręcić z cukrem, dodać mak, wiórki kokosowe, mąkę z proszkiem do pieczenia, spirytus i aromat migdałowy. Wsypać namoczone wcześniej rodzynki oraz pozostałe bakalie
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i łyżką wymieszać z masą makową. Piec w formie dowolnej- albo ciasta albo muffinów. Ja zrobiłam te drugie, potem łatwiej znikają z talerza.Ciasto piecze się w temperaturze 150- 180 stopni przez 45 minut natomiast babeczki przez 25 minut.Pozostawić przez 5 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć.
Smacznego!!!

22:23, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Komentarze (1) »

Tłusty czwartek bez pączków?! Co to to nie...:)

Składniki:

  • 10 żołtek
  • 1 kg mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g drożdży
  • 200 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki marmolady (najlepiej twardej)
  • aromat rumowy
  • 2 łyżki spirytusu
  • cukier puder waniliowy (do posypania)

Przepis:

Mleko ogrzać, ale nie gotować. Dodać 5 łyżek cukru oraz pokruszone drożdze. W międzyczasie rozpuścić masło i przestudzić. Mąkę wsypać do dużej miski, tak aby potem wygodnie bylo wyrobić ciasto. Wyrośnięte drożdze wlać do mąki, dodać żołtka, roztopione masło oraz 2 łyżki spirytusu. Wymieszać i wyrabiać przez 15 minut aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie. Marmoladę wymieszać z aromatem rumowym i łyżeczką nakładać do ciasta, formować kulki o dowolnej wielkości. Ważne aby nie robić ich zbyt dużych, bo będą one jeszcze rosnąć.

Drożdzowe kulki układać na ściereczce wysypanej delikatnie mąką, aby nie przyklejały się i ponownie pozostawić do wyrośniecia przez ok. 10-15 minut.

Olej słonecznikowy i kostkę smalcu rozpuścić w szerokim garnku. Czy jest idealnie rozgrzany i nadaję się do smażenia pączków można sprawdzić za pomocą plasterków ziemniaków. Jeśli wrzucony ładnie się rumieni i wypływa oznacza, że temperatura jest idealna do smażenia.

Wkładać pączki w ilości odpowiedniej do wielkości garnka. Piec z dwóch stron do momentu uzyskania bardzo złocistego koloru. Wykladać na talerzyk wyłożony papierem śniadaniowym, aby łatwiej wchłaniał tłuszcz. 

Wystudzone, można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i obsypać skórką z pomarańczy.

Z pozostałych białek można bardzo szybko i łatwo zrobić pieguski. Patrz przepis wyżej. 

  

 

20:07, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 15 lutego 2009

 

Składniki na ciasto białe: 

  • 4 jajka
  • 8 łyżek stołowych wody
  • 8 łyżek stołowych oleju
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto ciemne:
  • wszystkie składniki jak na ciasto białe
  • 5 łyżeczek kakao
Składniki na krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • 1 kostka masła prawdziwego
  • 0,5 małego opakowania masła roślinnego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka aromatu rumowego
  • 2 łyżki spirytusu
Składniki na polewę
  • 3/4 kostki margaryny 
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 łyżek kakao

Przepis:

Ciasto: 4 całe jajka ubić ze szklanką cukru, dodać 8 łyżek wody i tyle samo łyżek oleju. Dosypać 2 szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć podłużnej (ok. 30cm) foremki wysmarowanej i wyspanej bułką tartą.

Ciasto ciemne wykonać dokładnie tak samo, a na koniec dodatkowo dodać 5 łyżeczek kakao. Wyłożyć na identyczną foremkę jak ciasto białe.  

Obydwa razem wstawić do piekarnika na około 1 godziny w temp. 150st.

Dopiero po co najmniej 50 minutach można sprawdzać wykałaczką czy nie jest ono surowe. Po wypieczeniu zostawić na 10 minut w uchylonym piekarniku.

Krem: ugotować dwa budynie i wystudzić je. Masło ubić z cukrem pudrem. Dodawać budynie. Na koniec wlać aromat rumowy i spirytus. Wstawić do ochłodzenia do lodówki.

Wystudzone ciasto pokroić na paski ok 1cm szerokości. Ważne aby kawałki miały mniej więcej takie same rozmiary, można zatem podkroić je od spodu, żeby nie różniły się znacząco od innych. Przekładać na zmianę: ciemne ciasto, krem, białe ciasto, krem, itd. Najlepiej umieścić je na dużej blasze, wtedy nie będzie się rozpadać.

Wszytko polać polewą. Można gotową, albo taką jak podałam w przepisie, wystarczy tylko składniki rozpuścić i mieszać aż polewa zgęstnieje.

Ciasta ładniej wyglądają jeśli polane polewą obsypiemy białymi wiórkami kokosowymi, ale równie dobrze można wszytskim co mamy pod ręką (orzechy, płatki migdałowe, kolorowa posypka itp.)

 

Ciasto lepiej smakuje schłodzone dlatego warto je trzymać w lodówce. Kroić nie inaczej jak tylko z ukosa! Smacznego! 

10:35, gotujzpaolka , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 lutego 2009

 

Składniki do ciasta:   

  • 0,5 kg mąki
  • 125 ml śmietany 18%
  • 150 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 250 g tłuszczu (kostka margaryny lub smalcu)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki do masy jabłkowej
  • 1,5 szklanki białego wina
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g rodzynek sułtańskich
  • ok. 1,5kg jabłek
  • 2 budynie śmietankowe
Przepis:
 
 Ciasto wyrobić z podanych składników. Wyłożyć ok. 2/3 na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blache. Wstawić do piekarnika w celu zapieczenia w temp 150 st przez ok 15 minut.
 
 Do garnka wlać wino, wsypać cukier, cukier waniliowy, cynamon i rodzynki. Wymieszać, a następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostke jabłka i dusić przez ok. 10 minut. W szklance wody rozpuścić budynie, wlać do garnka i dokładnie wymieszać.
 
Masę wyłożyć na zapieczone wcześniej  ciasto, posypane bułką tartą. Resztę ciasta zetrzeć, bądź ułożyć w kratke. Piec w temp. 180-200 st przez ok. 60 minut - aż do zarumienienia. 

 

21:53, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (4) »
niedziela, 01 lutego 2009

Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 łyzeczki proszki do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 400g jogurtu naturalnego (ok. 1 dużego opakowania)
  • 3 jajka
  • aromat arakowy
  • wydrylowane wiśnie
  • cukier gruboziarnisty
Przepis:

  
  Jajka rozbić, dodać jogurt oraz olej. Wsypać cukier, mąkę, sodę, a także proszek do pieczenia. Wlać dwie łyżki aromatu i dodać wiśnie. Dokładnie wymieszać. 
 
Nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Posypać grubym cukrem. Piec w temperaturze 200 st.C przez 20 minut. Przepis na około 25 muffinków.
17:05, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 25 stycznia 2009
 
Składniki:
  • 1 kg mąki (0,5 pszennej i 0,5 razowej)
  • 10 dag drożdży
  • 2,5 szkl. otrębów pszennych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 1 małe opakowanie pestek ze słonecznika
  • 0,5 szklanki maku (można dodać ale nie koniecznie)
  • 1 litr letniej przegotowanej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 5 łyżeczek soli
Przepis:

Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać cukier. Suche składniki wymieszać w misce. Dodać rozpuszczone drożdże. Wyrobić łyżką ciasto. Włożyć do 3 foremek keksówek wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką wypełniając je ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzchu można posypać makiem, słonecznikiem bądź mąką. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200-220 stopni C przez około 60 minut.

  
15:07, gotujzpaolka , Chleby
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 stycznia 2009

 


Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 łyzeczki proszki do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 300g jogurtu naturalnego (ok. 2 małych opakowań)
  • 3 jajka
  • aromat waniliowy
  • pokrojone w kostkę jabłko
  • cynamon
Przepis:

  
  Jajka rozbić, dodać jogurt oraz roztopioną i ochłodzoną margarynę. Wsypać cukier, mąkę, sodę, a także proszek do pieczenia. Wlać dwie łyżki aromatu i dodać jabłka. Dokładnie wymieszać. 
 
Nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Posypać cynamonem. Piec w temperaturze 200 st.C przez 20 minut. Przepis na około 30 muffinków.
20:22, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »

 


Składniki: 

 

  • 4 szklanki mąki
  • 6 łyżek kakao
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 łyzeczki proszki do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 300g jogurtu naturalnego (ok. 2 małych opakowań)
  • 3 jajka
  • aromat rumowy bądź arakowy
  • pokruszona tabliczka gorzkiej czekolady
  • cukier gruboziarnisty 

Przepis: 

Jajka rozbić, dodać jogurt oraz roztopioną i ochłodzoną margarynę. Wsypać cukier, mąkę, sodę, a także proszek do pieczenia i kakao. Wlać dwie łyżki aromatu i dodać pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. 

Nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Posypać grubym cukrem. Piec w temperaturze 200st.C przez 20 minut. Przepis na około 30 muffinków.

 

18:17, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Durszlak.pl