Gotowanie - chwile przyjemności i praktycznie wykorzystany czas wolny. Przepisy, z których korzystam pochodzą z różnych źródeł:stron internetowych, gazet, starych, sprawdzonych receptur oraz bardzo często zasłyszanych lub podejrzanych u znajomych. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Kategorie: Wszystkie | Chleby | Ciasta | Ciasteczka | Przystawki | Sałatki | Torty
RSS
niedziela, 03 maja 2009

Mnóstwo pomysłów na jego wykonanie, że aż nie wiadomo było jak się za niego zabrać. W praktyce wyszło samo, ale myślę, że małej solenizantce się podobał. Szczególnie róże... Sam smak tortu zszedł przy nich na dalszy plan:)  

 Biszkopt: 

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki kakao (jeśli ma być ciemny)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder. Pojedynczo wrzucamy po żółtku i miksujemy z ubitą pianą. Następnie wsypujemy kakao (jeśli ma być ciemny). Przez małe sitko przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy łyżką.

Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy ( średnica ok. 28 cm) wyłożonej papierem śniadaniowym.

Pieczemy w temperaturze ok. 150 stopni przez 40 minut. Po tym czasie zostawiamy na 15 minut w piekarniku (nie otwierając go), a później na kolejne 10 minut przy otwartym dopóki się nie przestudzi. Biszkopt najlepiej kroić po kilku godzinach, wtedy nie rozpada się.

Krem:

  • 1 duże masło roślinne, 
  • 1 masło prawdziwe, 
  • 2 budynie na 0,75l mleka, 
  • 3/4 szklanki cukru pudru    
Ugotować budynie w 1,2 l.mleka i pozostawić do ostudzenia. Masła zmiksować z cukrem pudrem, podzielić masę w stosunku 2:1. Do mniejszej ilości dodać 5 łyżej kakao. Już do obydwu dodawać zimny budyń.  

Biszkopty nasączyć w dowolnej ilości wodą z cukrem i aromatem rumowym, a następnie przekładać masą. Żeby tort był bardziej delikatny przełożyłam go dżemem ananasowym i dodatkowo na każdej warstwie masy ułożyłam namoczone w wodzie rodzynki królewskie. Ozdobienie tortu jest kwestią wyobraźni. 

23:03, gotujzpaolka , Torty
Link Komentarze (6) »
czwartek, 23 kwietnia 2009

Zgodnie z wcześniejszym założeniem i obietnicami oraz po podpatrzeniu u Majany (http://majanaboxing.blox.pl/2009/04/Ciasto-kawowe.html) zrobiłam coś, na co ochota chodziła za mną już od dawna - niby tiramisu w wersji prostszej niż można sobie to wyobrazić. Miało być na samych biszkopcikach, ale łasuchy podjadły i trzeba było szybko upiec biszkopt. Zmienione, ale pyszne...

 

Składniki:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów (ja bylam zmuszona jedną zastąpić biszkoptem z 3 jajek)
  • 1 mała śmietana kremówka
  • 1 duży serek Danio
  • 1 jogurt naturalny
  • ok. 2 szkl. mleka w proszku
  • 1/3 szl. cukru pudru
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 10 łyżek kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1,5 szkl. wody
  • 5 łyżek kakao do posypania na wierzch
Ubić kremówkę z cukrem, dodać jogurt, serek, mleko w proszku i rozpuszczoną żelatynę (w niewielkiej ilości wody). Biszkopty namaczać w kawie i układać jeden obok drugiego. Na warstwę biszkoptów wylać masę piankową, ułożyć kolejne biszkopty i znowu wyłożyć masę. Na wierzchu posypać kakao. Przed podaniem schłodzić dokładnie w lodówce. Smacznego:))
21:55, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 20 kwietnia 2009

Szybkie, łatwe, smaczne, idealne do herbaty lub kawy:) 

 Składniki: 
  • 4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • kostka margaryny (250g)
  • 0,5 szkl. cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika
Wszystkie składniki wyrobić na ciasto. Rozwałkować na stolnicy i powycinać kształty. Piec w temp. ok 180st. C. przez ok. 15 minut do zarumienienia. Najlepiej smakują, jeśli pozostawi je się nawet na kilka dni w zamknięciu. Dekorować do woli lukrami, polewami i wszystkim co ma się w kuchni:) Goście na pewno będą zachwyceni:) Smacznego!
  
10:50, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Komentarze (2) »
niedziela, 19 kwietnia 2009

Nie mogłabym zaproponować nic innego jak tylko ulubioną wersję kurczaka o mocno czosnkowym aromacie. Dla wszystkich, których czosnek nie odstrasza:)


Składniki:

  • 5 skrzydełek lub cała pierś z kurczaka
  • 6 i więcej ząbków czosnku 
  • sos sojowy
  • curry
  • czerwona słodka papryka
  • owoce jałowca
  • pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka (skrzydełka w  całości, a piersi pokrojone w plasterki, lekko stłuczone) przedtem najlepiej odstawić na kilka godzin w zalewie sojowej z plasterkami czosnku i ok.3 ziarenkami owoców jałowca.
Następnie popieprzyć, obtoczyć w curry i czerwonej papryce i przyrumienić na oleju na patelni wraz z czosnkiem z zalewy. Przełożyć wszystko do naczynia żarodopornego i dusić przez jakiś czas. Podawać z ryżem.


19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku 
22:14, gotujzpaolka
Link Komentarze (3) »
czwartek, 16 kwietnia 2009
Sernik - najpopularniejsze ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Są różne metody jego wypiekania - ja proponuję tę najszybszą - z gotowego sera, z którym nie trzeba już nic robić. Sernik jest puszysty i lekki. Polany gęstą, czekoladową polewą zaspokoi najbardziej wybrednych.
 
 
Składniki na ciasto:
  • szklanka mąki 
  • 100g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 50g gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kruche wyrobić i wyłożyć na blachę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą. Zapiec ok. 20 min w temp. 150st. C. 
 
Składniki na masę serową:
  • 1,5 kg sera trzykrotnie mielonego,
  • 3/4 małego opakowania masła roślinnego, 
  • 10 jajek, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 budyń śmietankowy, 
  • 5 czubatych łyżek kaszy mannej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat śmietankowy, 
  • bakalie w dowolnej ilości (rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone morele itp.)
Żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać masło roślinne, a następnie stopniowo ser. Wsypać cały budyń, 5 łyżek kaszy,proszek do pieczenia, wlać aromat śmietankowy i dokładnie ukręcić mikserem. Na koniec dodać bakalie oraz ubitą wcześniej pianę z ok 5-6 jajek (czyli nie wykorzystujemy wszytskich białek!). 
Tak przygotowaną masę wylewamy na zapieczony, kruchy spód. Pieczemy w temp. ok 150-180 stopni przez 60-70 minut. Czy sernik jest wystarczająco wypieczony należy sprawdzić patyczkiem, nie wcześniej jednak niż po godzinie pieczenia. Jeśli nie lubi się serników przypieczonych na wierzchu można przykryć je na czas pieczenia folią aluminiową. 
Takie proporcje wystarczają na wypieczenie sernika w dużej blasze ok. 40x26 cm. Na tortownicę proponuję zmniejszyć ilość sera do 1 kg, równocześnie zmniejszając ilość pozostałych składników. 
Normalnym jest że sernik w trakcie pieczenia może pękać, ale nie należy się tym przejmować, bo kiedy całośc zakryje polewa pęknięcie będzie niewidoczne. 
 
 
 
23:18, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (4) »
Sałatka polecana szczególnie dla fanów suszonych pomidorów. Lekka, a zarazem z tak włoskim charakterem. Wyjątkową nutę nadają jej czosnek i pierzynka świeżo startego parmezanu.
 

Składniki:

  • pół opakowania rukoli,
  • pół małego opakowania łuskanego słonecznika,
  • ok 10-15 dag szynki parmeńskiej (prosciutto),
  • słoiczek suszonych pomidorów,
  • ok. 150 dag makaronu typu kokardki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 5 łyżek octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów,
  • starty parmezan do posypania
Makaron gotujemy i zimny wkładamy do salaterki. Szynkę i pomidory kroimy w paseczki i dodajemy do makaronu. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do oliwy wymieszanej z octem balsamicznym. Z rukoli wyrzucamy twarde końcówki i dodajemy do pozostałych składników. Słonecznik podsmażamy do zarumienienia na patelni na oliwie z oliwek, wystudzony dodajemy do reszty. Sosem czosnkowym zalewamy wszytskie składniki i mieszamy. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem w dowolnej ilości.
 
 
12:11, gotujzpaolka , Sałatki
Link Komentarze (5) »
piątek, 10 kwietnia 2009

Życzymy Wszystkim czytającym i korzystającym z naszych przepisów, mile spędzonych świąt w rodzinnym gronie. Tym razem, z okazji Wielkiej Soboty przedstawiamy mazurka-święconke. W mazurkach chodzi głównie o to aby były słodkie i ładnie wyglądały. Poniżej znajdziecie głównie przepis na ciasto i sposób przygotowania, udekorowanie zależy tylko od Waszej wyobraźni, no i posiadanych składników. Życzymy smacznego.

Paulina i Marcin

Składniki na ciasto kruche - spód:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka masła lub smalcu (250g)
  • 150g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto wyrobić, opcjonalnie można dodać 2 łyżki kakao aby otrzymać ciemną masę. Odstawić na ok. 10min do lodówki. W tym czasie wysmarować blachę i wysypać bułką tartą. Wyłożyć cienką warstwę ciasta na blachę, podziurkować widelcem i zapiec przez ok 12min w temp. 150st.C.
 
Ciasto na wierzch:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić białka. W drugim naczyniu zmiksować żółtka z cukrem, dodać margarynę, mąke, proszek do pieczenia, a na końcu ubitą pianę.
Ciasto wyłożyć na, wysmarowane powidłami lub dżemem, uprzednio podpieczone ciasto kruche. Piec ok. 40min. w temp ok. 150st. C. 
Posmarować gotową masą kajmakową zmiksowaną z ok. 200g masła. 

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009 

19:06, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (8) »
niedziela, 05 kwietnia 2009

Miodowiec - tradycyjne ciasto świąteczne. Moja babcia piekła takie na różne okazje. Niestety nie jest ono tak szybkie jak np. sernik na zimno, ale taki jest jego urok.

Ciasto: 

  •       3 szklanki mąki,
  •       5 łyżek miodu,
  •       3 jajka,
  •       25 dag margaryny,
  •       1/2 szkl. cukru,
  •       1 płaska łyżka sody
  •       opcjonalnie 2 łyżeczki kakao, aby ciasto miało nieco ciemniejszy kolor 

Wszystkie składniki zagniatamy razem. Konsystencja ciasta nie powinna przypominać ciasta kruchego. Ma być rzadsza. Po zrobieniu wkładamy na 20 minut do zamrażalnika

Następnie dzielimy na 3 części. I każdą pieczemy w połużnej formie, wysmarowanej wcześniej margaryną i bułką tartą.


Krem: gotujemy bardzo gęstą kaszę manną w ok 0,75 litra mleka zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie kostkę masła miksujemy z 0,5 szkl. cukru pudru na białą masę i dodajemy po łyżce zimnej kaszy. Gotową masą przekładamy placki w kolejności: placek - masa - placek - masa - placek.

Lukrem lub polewą ozdabiamy dopiero po kilku dniach, kiedy ciasto zmięknie.

Kiedy placki nasiąkną masą z kaszy, wydziela się z nich najprawdziwszy aromat miodu. Nie jest to ciasto pracochłonne, ale tylko dla cierpliwych, którzy po jego przygotowaniu potrafią odstawić go na minimum 2 dni:) Myślę, że warte przygotowania na Wielkanoc.

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009 

23:32, gotujzpaolka , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 04 kwietnia 2009


Biszkopt:
 

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder. Pojedynczo wrzucamy po żółtku i miksujemy z ubitą pianą. Następnie wsypujemy kakao. Przez małe sitko przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy łyżką.

Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy ( średnica ok. 22 cm) wyłożonej papierem śniadaniowym.

Pieczemy w temperaturze ok. 150 stopni przez 40 minut. Po tym czasie zostawiamy na 15 minut w piekarniku (nie otwierając go), a później na kolejne 10 minut przy otwartym dopóki się nie przestudzi.

Biszkopt najlepiej kroić po kilku godzinach, wtedy nie rozpada się.

Masa: 

  • 3/4 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 masło prawdziwe w kostce
  • 1 małe masło roślinne
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • esencja kawowa - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 3 łyżki wody.
  • 2 łyżki sypkiej mielonej kawy
  • 3 łyżki spirytusu bądź innego alkoholu

Gotujemy budynie wg przepisu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Następnie masła miksujemy z cukrem do uzyskania białej masy. Dodajemy budynie. Wlewamy alkohol i dzielimy na dwie części. Jedną zostawiamy białą, a do drugiej dodajemy esencję kawową i sypką kawę.

Biszkopt kroimy na trzy części. Pierwszą nasączamy przegotowaną i wystudzoną wodą z cukrem, i kropimy kilkoma kroplami olejku rumowego. Smarujemy masą kawową. Na drugim biszkopcie rozsmarowujemy konfiturę porzeczkową (najlepsza ze względu na charakterystyczny smak), i odwracamy biszkopt konfiturą do masy. Biszkopt ponownie nasączamy i przekładamy masą białą. Z ostatnim biszkoptem postępujemy podobnie- smarujemy konfiturą, odwracamy ją do masy i odrobinę nasączamy. Całość smarujemy masą kawową (również i boki). Na wierzchu wyciskamy białą masę według dowolnych fantazji, można ułożyć kolorowe wiśnie, posypać kakao itd. Boki obsypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.
 

Tort wstawiamy do lodówki do wychłodzenia. Najlepiej podawać prosto z lodówki gdyż masa nie rozpływa się. Smacznego.

Mój tort był przygotowany wg specjalnego życzenia na osiemnaste urodziny. Wszystkim się podobał. Był czekoladowy ale kolor jak i smaki masy najlepiej przyrządzić wg własnych upodobać- wtedy smakuje najbardziej.
 

21:55, gotujzpaolka , Torty
Link Dodaj komentarz »

Ciasto sprawdza sie wtedy, kiedy w krótkim czasie okazuje się, że jest potrzebne. Bez pieczenia, wystarczy 3 godziny żeby miało idealną konsystencję. Myślę, że nawet wybrednym może smakować taka delikatna pianka.


Składniki:

  • 2 paczki okrągłych biszkoptów ( w sumie ok. 20 dag)
  • 2 identyczne galaretki o dowolnym smaku
  • jedna kolorowa galaretka do pokrojenia w kostkę
  • 1 duży serek waniliowy np. Danio
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1 duża śmietana kremówka (30%)
  • ok. 0,5 szkl. cukru pudru
  • 3/4 dużego opakowania żelatyny (takiego na 2 litry)

Sposób przygotowania:

Biszkopty rozłożyć w tortownicy ( o średnicy ok. 26cm), tak aby nie utworzyły się między nimi zbyt duże szczeliny. Żeby się trzymały należy zalać je odrobiną galaretki przygotowanej na polanie ciasta.

Ubijamy śmietanę kremówkę, na sam koniec dodajemy cukier puder, następnie jogurt i serek waniliowy. Jeśli masa jest za mało słodka należy dodać jeszcze kilka łyżek cukru. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę (wg. przepisu zamieszczonego na opakowaniu).

Pojedynczą galaretkę lub owoce  kroimy w kostkę i dodajemy do masy.

Całość wylewamy na biszkopty i na 10 minut wstawiamy do stężenia.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5l wody i w momencie ich gęstnienia wylewamy na masę.

Ciasto w okresie letnim wygląda o wiele apetyczniej ponieważ możemy ozdobić go dużą ilością sezonowych owoców np. truskawek, wiśni, jagód i innych.

21:43, gotujzpaolka , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Durszlak.pl