Gotowanie - chwile przyjemności i praktycznie wykorzystany czas wolny. Przepisy, z których korzystam pochodzą z różnych źródeł:stron internetowych, gazet, starych, sprawdzonych receptur oraz bardzo często zasłyszanych lub podejrzanych u znajomych. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Kategorie: Wszystkie | Chleby | Ciasta | Ciasteczka | Przystawki | Sałatki | Torty
RSS
czwartek, 03 września 2009

Przypadkowo pod hasłem "Gotuj się". Przybyłam, zobaczyłam i dużo zdjęć narobiłam:)


14:14, gotujzpaolka
Link Komentarze (6) »

Smaczne ale pracochłonne:) Obiecałam, więc musiałam dotrzymać obietnicy. Nadarzyła się okazja ku zrobieniu ciasta więc oto jest. Nie pytajcie dlaczego piernik , a tym bardziej dlaczego czeski. Nazwa o niczym nie świadczy. Jeśli nie zniknie od razu to będzie smakował jeszcze lepiej. Smacznego!

Ciasto:

  • 7 łyżek mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szkl. cukru
  • 70 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3,5 szkl. mąki
Do miski wsypać mąkę, sodę oraz wbić jajko. Mleko z miodem, cukrem i margaryną zagotować, a następnie ostudzić. Wlać do miski i wyrobić ciasto. Podzielić na 5 części i rozwałkować (najlepiej szklanką) każdą na blaszce. Piec każdą z osobna ok 10 min. w niskiej temp. ok 100-120 st.C. Placki powinny być tylko delikatnie zarumienione.

Masa:
  • 2 szkl. mleka
  • 2 szkl. cukru
  • 6 kakao
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
Zostawić 0,5 szkl. mleka, resztę zagotować. Mąkę rozrobić w pozostałym mleku. Do zagotowanego dodać pozostałe składniki. Wystudzoną masą smarować placki, polać polewą i opcjonalnie posypać orzeszkami.
12:06, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (7) »
niedziela, 02 sierpnia 2009

Uwielbiam makowce ale nigdy nie lubiłam ich piec ponieważ zrobienie, zawinięcie i upieczenie zabiera zdecydowanie za dużo czasu i może sprawiać trudności. Dlatego powstał on - makownik, na drożdżowym cieście i z taką samą ilością maku jak zwykły makowiec. Dodatkowo trzeba się postarać żeby się nie udał:) Zatem przepis polecam do wypróbowania dla osób, które kochają prostotę, ale i nie tylko.

Ciasto drożdżowe:

  • 5 szklanek mąki
  • 1,5 margaryny
  • 3 całe jajka
  • 1 żółtko ( białko z jajka zostaje do posmarowania ciasta)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 paczka drożdży (10 dag)
  • 3 łyżki cukru
Drożdże zasypać cukrem i rozmieszać tak, żeby powstała płynna masa. Pozostałe składniki włożyć do miski, zalać drożdżami i wyrobić. Przed włożeniem na blachę najlepiej schłodzić w lodówce.

Masa makowa:
  • gotowa puszka masy makowej ok 900g
  • garść rodzynek
  • aromat migdałowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki miodu
Wszystko razem wymieszać.
Ciasto podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć do blaszki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą, nastepnie 1/2 masy makowej, ciasto, resztę masy i ciasto. Na wierzchu posmarować rozbitym białkiem i posypać sypkim makiem.
Piec w temperaturze ok 150 stopni przez ponad godzinę do mocnego zarumienienia ciasta na wierzchu. Smacznego!
11:20, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (3) »
środa, 29 lipca 2009

Po wakacjach i długim odpoczynku od robienie ciast powracam ponownie. Tym razem... z drożdżowym, które najlepiej skosztowac z kubkiem herbaty. Uwielbiam ciasta drożdżowe chociaż muszę przyznać, że to nie zachwyciło mnie az tak bardzo. Klasyczne wygrywa. Mimo to znikło w pół dnia:) Smacznego!

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duży jogurt naturalny (400g)
  • 1/2 kostki masła
  • 4 jajka
  • opakowanie suszonych drożdzy

Mąkę wymieszac ze szczyptą soli i drożdzami. Dodać rozpuszczone masło i jajka utarte z cukrem na gładką masę oraz jogurt. Wszystko wymieszać i wyrobić. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy (u mnie tortownica o średnicy ok 30 cm). Na wierzchu ułożyć owoce (maliny). Można posypać kruszonką lub gruboziarnistym cukrem. Piec 70 minut w 180 stopniach, aż do mocnego zarumienienia ciasta.


21:14, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (6) »
piątek, 24 lipca 2009
czwartek, 23 lipca 2009

Doskonały deser do kawy bądź herbaty, idealny do wykorzystania znalezionych w zakurzonym pudełku kruchych ciastek i okruchów.

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szkl. cukru pudru
Składniki na mase:
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 1 szkl. mleka
  • 4 łyzki kakao
  • kieliszek alkoholu
  • aromat rumowy
  • bakalie, orzeszki, rodzynki itp
  • dżem porzeczkowy
Ciasto kruche wyrobić, podzielić na dwie części i wyłożyć każdą z nich na wysmarowaną blachę. Piec ok. 40 min w temp 150 st. Jedna część bedzie stanowiła spód bajaderki, a drugą należy pokruszyć i połączyć z masą.

Mleko zagotować z kaszą manną i dodawać kakao stale mieszając. Pokruszone ciasto kruche wraz z bakaliami, orzechami, rodzynkami itp połączyć dokładnie z ciemną masą, dodać aromat i odrobine alkoholu. Tak wyrobioną masę wyłożyć do blachy na wysmarowane dżemem porzeczkowym ciasto kruche. Pokryć polewą, wiórkami wedle uznania. Smacznego!
15:57, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (2) »
środa, 03 czerwca 2009

Miała być pizza, a wyszło to co zawsze - muffiny...dla odmiany pizzowe. Znikały w zastraszającym tempie.

Składniki na 24 sztuki:

  • 200 ml mleka
  • pół paczki drożdży (50g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 kg mąki
  • 8 łyżek masła
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • cebula
  • ok. 100g szynki
  • ok. 8 pieczarek
  • ok. 100g sera gouda
  • papryka
  • przyprawa do pizzy lub zioła prowansalskie z bazylią

Mleko podgrzać, wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody i łyżeczką cukru, rozpuścić drożdże. Dosypać mąkę, dodać masło, jajka, sól i doprawić przyprawą do pizzy. Ciasto wyrobić mikserem lub ręcznie. Odstawić na ok. pół godz.

Składniki do ciasta drobno pokroić wedle upodobania i wymieszać z ciastem. Nałożyć do papierowych foremek. Piec w temp. 180st. C. przez ok. 25 min, na złotobrązowy kolor. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego.

21:23, gotujzpaolka
Link Komentarze (8) »
środa, 27 maja 2009

Moja propozycja do Baru Sałatkowego:) W sam raz do obiadu jak i dla gości.

  

Składniki: 

  •  1 główka selera (dowolnej wielkości)
  •  puszka ananasa 
  •  ok. 0,5 małej paczki rodzynek sułtańskich
  •  5 łyżek majonezu
  •  pieprz i sól do smaku
Selera obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, ananasa pokroić na małe cząstki, rodzynki namoczyć w wodzie. Wszystko połączyć, wymieszać z majonezem i doprawić. Smacznego.

  

17:27, gotujzpaolka , Sałatki
Link Komentarze (6) »
wtorek, 26 maja 2009

Robione codziennie przez ostatnie cztery dni. W końcu doczekały się pokazania na blogu. Nikt na nie nie narzekał i każdy upominał się o więcej. Wykonane w dwóch wariantach: z marmoladą różaną i masą makową. Obydwa stały sie moimi ulubionymi.

Składniki: 

  • 1 kostka margaryny
  • 3,5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka 
  • 1 żołtko (białko wykorzystujemy do posmarowania rogalików)
  • marmolada lub masa makowa z bakaliami
Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem. Mieszać do powstania płynnej masy. Wylać je do naczynia z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. 
Po wyjęciu podzielić na 3 części, każdą uformować w kulę, a następnie rozwałkować w kształt koła o grubości ok. 3-4mm. Podzielić na 8 części (jak pizzę).  Na każdy trójkąt, w miejscu podstawy nakładać ok. 1 łyżeczki nadzienia i zawijać. Wierzch posmarować białkiem i posypać grubym cukrem lub też makiem. 
Piec 20 minut w temperaturze ok. 150 stopni. 
 
  
21:27, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Komentarze (6) »
piątek, 08 maja 2009

Podpatrzone na obiedzie u babci. Pomyślałam że idealnie nadawały by się na tydzień kuchni staropolskiej. Bardzo proste i pasują do każdego rodzaju mięsa. Świetnie zastępują monotonne gotowanie ziemniaków.

 

 Składniki: 

  • ok. 0,75 kg ziemniaków
  • ok. 1 szkl. mąki
Ziemniaki zetrzeć na tarce identycznie jak na placki ziemniaczane. Dodać mąkę i wymieszać łyżką. Masa powinna być dosyć gęsta. Nakładać łyżeczką do osolonej wody i gotować ok. 5 minut. Po wyjęciu najlepiej podawać same ze skwareczkami lub jako zamiennik ziemniaków. Smacznego!
 
 

 

22:50, gotujzpaolka
Link Komentarze (5) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Durszlak.pl