Gotowanie - chwile przyjemności i praktycznie wykorzystany czas wolny. Przepisy, z których korzystam pochodzą z różnych źródeł:stron internetowych, gazet, starych, sprawdzonych receptur oraz bardzo często zasłyszanych lub podejrzanych u znajomych. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Kategorie: Wszystkie | Chleby | Ciasta | Ciasteczka | Przystawki | Sałatki | Torty
RSS
środa, 02 czerwca 2010

Tym razem coś w rodzaju małych ciasteczek. Idealne do kawy czy herbaty. Szybkie i proste w przygotowaniu.


Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • margaryna Kasia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100g śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
  • wiśnie w spirytusie, śliwki, morele itp
  • masa kajmakowa
  • polewa czekoladowa
Ciasto wyrobić z podanych składników. Wyłożyć na nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce. Grubość ciasta dowolna. Piec w temp. 150-180 st.C. przez ok. 30-40min aż do zarumienienia. Ciasto ostudzić i nałożyć grubą warstwę masy toffi. Ułożyć wisienki, śliwki, a następnie polać polewą. Przechowywać w lodówce. Smacznego.

18:52, gotujzpaolka
Link Komentarze (10) »
niedziela, 30 maja 2010

Cała prawda o dzisiejszym obiedzie.... Żeby jednak przekonać się jak smakował należy go zrobić. Kolejny z przepisów, który nie może się nie udać. Wystarczy skompletować potrzebne składniki. Smacznego:)

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 opakowanie małych, mrożonych marchewek ( np. Hortex)
  • 1 por
  • śmietana 18%
  • 25 dag startego, żółtego sera
  • musztarda francuska
Piersi umyć i pokroić na mniejsze części, doprawić do smaku, wymieszać z musztardą (ok. pół słoiczka w zależności od ilości mięsa) i najlepiej zamarynować przez kilka godzin. Tak przygotowanego  kurczaka podsmażamy na oleju.
Marchewkę i brokuły gotujemy w osolonej wodzie na pół- twardo. Pora kroimy i lekko podsmażamy. Śmietanę łączymy z serem( można doprawić solą lub pieprzem).
Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, na nim warzywa i zalewamy śmietaną z serem. Pieczemy ok 20 minut w temp. 150 st. aż do całkowitego rozpuszczenia sera.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.

 

17:49, gotujzpaolka
Link Komentarze (6) »
czwartek, 27 maja 2010

Zrobiony na imieniny jednak spóźniłam się z robieniem zdjęć - zanim się zdecydowałam to została niewielka jego część:) to co ocalało można zobaczyć na zdjęciach poniżej.

Składniki:

  • 7 jajek
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 opak. masła roślinnego 250g (MR)
  • budyń śmietankowy
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opak. herbatników
Żółtka jajek utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać masło roślinnego i dalej ucierać. Następnie dodawać powoli ser, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 4 łyżki kaszy manny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
W oddzielnym naczyniu ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość wyłożyć do formy wyłożonej herbatnikami ( u mnie dwie tortownice ok 25 cm średnicy). Piec w temperaturze 180 stopni przez co najmniej godzinę. Po upływie tego czasu należy sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco zarumienione.

Składniki na krem kawowy:
  • 250g masła roślinnego
  • 1/2 kostki masła prawdziwego
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki kawy naturalnej
  • 1/2 szkl. cukru pudru
Krem kawowy: masło roślinne i masło prawdziwe utrzeć na gładką masę z 1/2 szklanki cukru pudru. Na koniec dodać esencję kawową przyrządzoną z 5 łyżek kawy rozpuszczonej w 5 łyżkach wody oraz 4 łyżki kawy naturalnej (sypkiej). W razie potrzeby krem można dosłodzić.
Na wystudzony sernik rozprowadzić masę kawową i polać polewą z ciemnej czekolady. Przechowywać w lodówce.

20:19, gotujzpaolka
Link Komentarze (5) »
sobota, 03 kwietnia 2010

Wszystkim blogowiczom oraz odwiedzającym życzę radosnej atmosfery przy Wielkanocnym śniadaniu. Smacznych jajek, babek, serników i mazurków oraz mokrego poniedziałku.

16:08, gotujzpaolka
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 28 grudnia 2009

Niby zwykły keks świąteczny, ale dla mnie niezwykły bo robiłam go po raz pierwszy. Nawet się udał i wszystkim bardzo smakował. Dawno już zjedzony, ale doczekał się swojej publikacji (ostało się parę kawałków do zrobienia kilku fotek:)


Składniki:

  • 200g mąki
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 100g masła
  • 200g bakalii
  • orzechy włoskie
  • pół porcji proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z proszkiem. Oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę. Utrzeć masło dodając żółtka i cukier, dodać bakalie i orzechy (im więcej tym ciasto będzie ciemniejsze), a następnie dodawać na przemian mąkę oraz ubitą pianę. Wymieszać i wyłożyć do wysmarowanej blachy. Porcja na keksówkę o długości 30cm. Piec ok. 45min w temp. 180st. C.
14:16, gotujzpaolka
Link Komentarze (2) »
środa, 23 grudnia 2009

"Była piękna, mroźna zima...wszędzie gdzie okiem sięgnąć leżało pełno śniegu, który skrzył się w promieniach słońca i skrzypiał cichutko pod nogami przechodniów"


Kiedy nadchodzi magiczny czas i świat zamienia się w bajkę jest to najlepszy moment żeby złożyć życzenia ciepła i spokoju.

Niech ten czas betlejemskiej gwiazdy stanie się dla wszystkich czasem wspólnego dzielenia się miłością, serca niech napełnią się ufnością, a każdy dzień przyniesie radość z czasu spędzonego przy wigilijnym stole.

Życzę wszystkim wesołych i udanych świąt oraz wyjątkowo smacznych potraw:-)

Paulina

22:18, gotujzpaolka
Link Komentarze (7) »
niedziela, 06 grudnia 2009

Po bardzo długiej przerwie od blogowania pojawiam się sama nie wiem na jak długo. Przeprowadzka, nowa praca, brak czasu, a najważniejsze - brak piekarnika w domu - wszystko to spowodowało, że moje kulinarne wyczyny musiały zmniejszyć tempa... Najbardziej przykro jest kiedy przegląda się piękne rzeczy na blogach, a nie można dodać nic swojego. Ale w jednym zakochałam się najbardziej. Na blogu www.waniliowo.blox.pl znalazłam cudne pierniki, robione jeszcze bardziej cudnymi foremkami... I zapragnęłam takie mieć:) Mikołaj przyniósł mi je w mikołajkowym prezencie i od razu zabrałam się za ich wykorzystanie. Zrobiłam już kilka serii takich pierników, które pakowaliśmy na prezenty, ale do świąt jeszcze duuużo czasu:)

Przepis jest bardzo łatwy i wygląda następująco:

  • 4 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 1 margaryna
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • 5 łyżek przyprawy do piernika
Wszystko zagnieść, podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość ok 5mm. i wycinać do woli według fantazji. Piec ok. 15 min. w temp 180st.
18:00, gotujzpaolka
Link Komentarze (4) »
niedziela, 11 października 2009

Przepis znaleziony w Twoim Stylu, a także podpatrzony na blogu u Kasi. Postanowiłam zmierzyć się z tymi uroczymi ciasteczkami. Okazały się bardzo smakowite i trzeba było dorobić więcej:)

Składniki:

  • 250g margaryny w temp. pokojowej
  • 2 szkl. maki
  • 250g białego sera lub twarogu
  • 1 cukier waniliowy
  • Cukier puder do posypania
  • ok. 4 jabłek
Ciasto wyrobić z powyższych składników. Następnie podzielić na mniejsze części i rozwałkować. Wycinać krążki za pomocą szklanki. Jabłka obrać, pokroić na ok. 8 części i układać na krążkach, które następnie złożyć, aby nabrały kształtów usteczek. Piec ok. 20 min w temp. 180 st. C. do zarumienienia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

250g margaryns
2 szkl maki
250 srra biaego twarogu
cukier waniliowy
13:49, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Komentarze (5) »
piątek, 18 września 2009

Pierwsza przygoda z ciastem francuskim. Szybko, łatwo i smacznie.

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie 225g
  • banany
  • 1 żółtko
  • budyń waniliowy
  • aromat rumowy lub alkohol
Ciasto pokroić na kwadraty o boku ok. 10cm. Banany pokroić wedle upodobania. Ugotować budyń i skroplić aromatem bądź alkoholem. Na kawałki ciasta nakładać łyżką masę budyniową, a na nią kawałki bananów. Dwa przeciwległe rogi każdego kwadratu nałożyć na banany. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem rozmieszanym z niewielką ilością wody.
Piec ok. 15 minut z temp 200st. C. Po wystygnięciu ozdobić polewą bądź lukrem.

17:13, gotujzpaolka , Ciasteczka
Link Komentarze (5) »
czwartek, 10 września 2009

Wypiek pod kryptonimem: testowanie nowo zakupionej foremki.

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka masła lub smalcu (250g)
  • 150g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śliwkowa:
  • 0,5 kg śliwek
  • 0,5 szkl. cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto wyrobić i wyłożyć do wysmarowanej foremki (średnica 32 cm).
Śliwki z cukrem poddusić w garnku (tak jak na powidła). Po ich ostudzeniu połączyć z mąką ziemniaczaną. Gotową masą wysmarować kruche ciasto, ułożyć na wierzchu połówki śliwek i posypać kruszonką lub też zetrzeć pozostałe ciasto kruche. Piec ok. 30-40 min w temp.  150 st. C. Smacznego!

13:54, gotujzpaolka , Ciasta
Link Komentarze (7) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Durszlak.pl