Gotowanie - chwile przyjemności i praktycznie wykorzystany czas wolny. Przepisy, z których korzystam pochodzą z różnych źródeł:stron internetowych, gazet, starych, sprawdzonych receptur oraz bardzo często zasłyszanych lub podejrzanych u znajomych. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta ze szpinakiem

Po raz pierwszy zjadłam taką tartę w wydaniu mini przypadkiem, ale przyznam ,że nie przypuszczałam, że może być aż tak dobra. Potem długo szukałam idealnego przepisu w internecie. Potem dostałam formę do tarty i już nie było odwrotu - musiałam ją zrobić:) Za każdym razem modyfikuję składniki, możliwości ich połączenia jest bardzo dużo. Szpinak, brokuły, pomidorki, pieczarki, papryka, szynka, ser feta, oliwki... wszystko ze wszystkim:) Plusem jest to, że jest łatwa w wykonaniu. Można zjeść na ciepło, ale też i na zimno.

  Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła prawdziwego
  • 1/2 szkl. wody 
  • szczypta soli

Wszystko zagnieść i włożyć do lodówki. Taka ilość ciasta wystarcza na formę o średnicy ok. 30 cm.

 Farsz:

  • 4 jajka 
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa/zioła prowansalskie
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • pół opakowania szpinaku mrożonego w liściach (wcześniej rozmrozić). Jeśli nie będzie innych warzywnych dodatków można dać całe opakowanie. Sezon się rozpoczyna więc może być już świeży. 
  • 20 dag pokrojonej szynki gotowanej
  • 20 dag startego żółtego sera 
  • mały brokuł (wcześniej zblanszować)
  • 4 ząbki czosnku

Jajka rozbełtać ze śmietaną, dodać mąkę i przyprawy. Przecisnąć czosnek. Dodać wszystkie składniki i delikatnie wymieszać.

Zanim zabierzemy się do robienia farszu można zapiec ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy i wyłożyć na formę. Piecze się na rumiano, bo z farszem nigdy nie wypiecze się dobrze. Temp. ok. 180 st przez 30-40 min. 

Po wyjęciu ciasto przestudzić, wylać farsz i piec ok. 45 min w podobnej temperaturze. Najlepsza do jedzenia jest wtedy, kiedy odparuje :) Ja preferuję z sosem czosnkowym, pomidorowym lub po prostu ze zwykłym ketchupem. 


wtorek, 14 maja 2013, gotujzpaolka

Polecane wpisy

  • Chleb dietetyczny

    Na dzisiaj dietetyczny chlebek ziołowy. Zasmakowany u koleżanki od której niemal od razu wyciągnęłam przepis,z dużą ilością ziół, pachnący,łatwy i szybki a prze

  • Wielki powrót

    Powinnam zacząć od tego, że aż mi wstyd, że tak bardzo zaniedbałam bloga...ale dużo się w moim życiu wydarzyło, wyszłam za mąż. Najpierw pochłonęły nas przygoto

  • Rurki z kremem

    Dostałam foremki do rurek....i zaczęło się istne szaleństwo z ich robieniem. Owszem są pracochłonne, ale jest to kwestią wprawy. Trzeba wyczuć jak cienko rozwał

  • Tagliatelle z pieczarkami, fasolą Jaś i szpinakiem

        200 g pieczarek 200 g świeżego szpinaku 1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś 1 łyżka pasty paprykowej 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz 150 ml

  • TARTA ZE SZPINAKIEM

    Osobiście nie przepadam za szpinakiem, ale na prośbę mamy zrobiłam tą tartę i właśnie z mamy opinii, wiem że przepis dobry i warto go polecić wszystkim którzy l

Komentarze
Gość: martawkuchni.blog.pl, *.sierpc.vectranet.pl
2013/05/15 12:12:55
To coś dla mnie:) kruche ciasto a do tego mój ulubiony szpinak:) palce lizać:)
-
zjedz_mnie
2013/05/21 08:58:30
O, taka tarta toż to musi być pycha :)
-
jelka1969
2013/05/26 09:05:27
Poczułam się jak w Carrarze patrząc na tę tartę :) Pozdrawiam!
-
2014/07/19 13:09:27
Moim marzeniem jest by komoda do sypialni w moim domu codziennie była przystrojona takimi daniami gdy wstaję rano. Takie śniadanie musi dawać wiele radości :)
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Durszlak.pl