Gotowanie - chwile przyjemności i praktycznie wykorzystany czas wolny. Przepisy, z których korzystam pochodzą z różnych źródeł:stron internetowych, gazet, starych, sprawdzonych receptur oraz bardzo często zasłyszanych lub podejrzanych u znajomych. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Blog > Komentarze do wpisu

Papryka marynowana

Już czas na robienie przetworów… więc wystartowałam. Zakupiłam paprykę i pół dnia pakowałam do słoików. Oczywiście do momentu kiedy okazało się, że nie kupiłam zakrętek J Gdyby nie okazało się, że mam braki to zajęłoby mi znacznie mniej czasu. Nie jest to pracochłonne wyzwanie, więc nawet najbardziej leniwi mogą spróbować.

Przepis na zalewę znalazłam na blogu Kolorowa Kuchnia. Jest idealny. Polecam.

Potrzebujemy:

  • Paprykę ( tak naprawdę ilość jest dowolna, ja robiłam z 5 kg)
  • Przyprawy do każdego słoika ( u mnie 8 jedno-litrowych):  2 ząbki czosnku, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe, łyżeczka gorczycy, łyżka oleju słonecznikowego

Do zalewy:

  • 5 szklanek wody
  • 1,25 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżki soli  (o jedną zwiększyłam, bo na mój smak była zbyt słodka)

Kolejność wykonania:

W dużym garnku łączymy składniki na zalewę, można zagotować, a jeśli się spieszymy  to wystarczy, mieszać do momentu,  żeby cukier się rozpuścił. Ja zalewam słoiki gorącą zalewą.  Od razu najlepiej zrobić podwójną lub potrójną porcję zalewy, bo może być za mało.

Paprykę  myjemy, kroimy na mniejsze części, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Ścisło układamy do  słoików. Do każdego dodajemy łyżkę oleju i przyprawy jak podałam wyżej.

Zalewamy zalewą octową. Uwaga: nie lejemy za dużo, najlepiej zostawić trochę miejsca w słoiku. Zakręcamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika  do 180- 200st. na 20- 25 minut (żeby zalewa w słoiku zaczęła się gotować). Wyciągamy, na 3 minuty odstawiamy, a dopiero później odwracamy do góry dnem.  I gotowe. Potem można już tylko jeść.

poniedziałek, 03 października 2011, gotujzpaolka

Komentarze
2011/10/11 18:30:13
Dobra zalewa jest na wagę złota a papryczki prezentują się niezwykle apetycznie :)
-
2011/12/24 08:30:37
Radosci w te piękne Święta Paolko!:)
-
Gość: mat, abzg13.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/18 21:49:32
Jako facet musze się przyczepić:
1) w kolejności wykonywania pojawia się olej którego nie ma w składnikach. Jak ktoś najpierw przeczyta składniki, zacznie robić, a potem dojdzie do reszty to może np. o 23.45 szukać sklepu z olejem.
2) kolejność cd. przygotowanie papryki chyba powinno być na początku przed robieniem zalewy.
3) co do zamykania - jak guma w wieczkach znosi 180 st C?
Poza tym dzięki za przepis. Idę wypróbować.
-
2012/09/30 19:39:32
po pierwsze można robić i bez oleju, też wychodzi smacznie, więc jeśli ktoś nie posiada go w szafce to nie trzeba od razu biec w środku nocy do sklepu nocnego:)
po drugie nic nie stoi na przeszkodzie żeby najpierw zacząć od zalewy a dopiero potem kroić paprykę, zanim się zagotuje na pewno każdy umyje i pokroi paprykę, w końcu do słoików nie kroi się jej jak do marchewki do sałatki jarzynowej:)
po trzecie guma wytrzymuje, ja zawsze tak robię, oszczędza mi to dodatkowego bałaganu w postaci garnka z wodą i parzenia się ze słoikami. Tylko czas można gotowania można skrócić, te 20 minut to dla tych którzy lubią miękką paprykę. Na chrupiącą wystarczy połowa czasu
-
2014/09/28 15:55:09
wygląda naprawdę smakowicie ! :)
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Durszlak.pl