Gotowanie - chwile przyjemności i praktycznie wykorzystany czas wolny. Przepisy, z których korzystam pochodzą z różnych źródeł:stron internetowych, gazet, starych, sprawdzonych receptur oraz bardzo często zasłyszanych lub podejrzanych u znajomych. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb dietetyczny

Na dzisiaj dietetyczny chlebek ziołowy. Zasmakowany u koleżanki od której niemal od razu wyciągnęłam przepis,z dużą ilością ziół, pachnący,łatwy i szybki a przede wszystkim syty i podobno nie tuczący:) Wydaje mi się, że zaczerpnięty z diety Dukana.
Z jednego pieczenia wychodzą dwie sztuki, spokojnie wystarczy na tydzień, jednak minus jest taki że nie powinno się go trzymać zbyt długo, bo może pleśnieć. Najlepiej wszystkim porozdawać po kawałku, upiec kolejny i znowu porozdawać.

Składniki:

  • 4 szkl. otrąb owsianych
  • 2 szkl. otrąb pszennych
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • 500g serka wiejkiego np. z Piątnicy
  • 8 jajek
  • 0,5 l maślanki
  • 1 łyżka soli
  • 1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia (takiego na 1 kg mąki)

Przyprawy:

  • zioła prowansalskie
  • suszona cebula
  • suszony koper
  • garść słonecznik
  • garść siemienia lnianego
  • 1/3 słoiczka pokrojonych suszonych pomidorów

W dość dużym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy przyprawy (najlepiej wg własnego uznania, można zmienić, można dodać inne, ich ilość też można modyfikować). Serek rozgniatamy blenderem na gładką masę. Białka oddzielamy do osobnej miseczki, w której potem zostaną ubite, a żółtka wrzucamy do sera. Maślankę wlewamy do otrąb, mieszamy, dodajemy serek z jajkami i delikatnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą otrębową. Ciasto nie powinno być zbyt lejące, gdyby wlało się czegoś za dużo (np. maślanki) to trzeba dosypać otrąb. Dwie foremki o długości ok. 30cm wykładamy papierem do pieczenia, uzupełniamy do 3/4 wysokości blaszki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 st., czas pieczenia ok 80 minut, chleb musi być mocno zarumieniony, po godzinie pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 180 st. Nie trzeba otwierać i sprawdzać czy nie jest surowy w środku, po takim czasie musi być dobry. Udanych wypieków! 



niedziela, 02 października 2011, gotujzpaolka

Polecane wpisy

  • Popękane ciasteczka czekoladowe

    Jako, że wszystko co czekoladowe jest pyszne - powstały te ciasteczka. Czekoladowy najczęściej był murzynek, ale od tej pory wszystko się zmieniło. Są pachnące,

  • Tarta ze szpinakiem

    Po raz pierwszy zjadłam taką tartę w wydaniu mini przypadkiem, ale przyznam ,że nie przypuszczałam, że może być aż tak dobra. Potem długo szukałam idealnego prz

  • Rurki z kremem

    Dostałam foremki do rurek....i zaczęło się istne szaleństwo z ich robieniem. Owszem są pracochłonne, ale jest to kwestią wprawy. Trzeba wyczuć jak cienko rozwał

Komentarze
russkaya
2011/10/02 19:24:58
Faktycznie zdrowy chlebek :) podoba mi się ta ilość otrębów. A nie sypie się przy krojeniu?
Pozdrawiam!
-
gotujzpaolka
2011/10/02 19:48:17
kruszy się jak każdy chlebek, ale nie rozpada się. Chociaż raz zdarzyło mi się wlać więcej maślanki i niestety chleb się nie trzymał całości. Dlatego dopisałam, że jeśli wleje się czegoś więcej to trzeba nadrobić otrębami
-
zjedz_mnie
2011/10/07 09:10:37
Fajny chlebek, aż mnie jego widok zachęcił do zjedzenia śniadania ;]
-
ipolisa
2012/06/28 15:55:01
Jak nie w piekarni nie mają tego czego szukasz, lepiej upiec samemu :) Chętnie bym spróbowała, zwłaszcza że się odchudzam.
-
Gość: Ewa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/08 18:37:37
A czy zamiast mąki kukurydzianej można użyć innej, np. żytniej?
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Durszlak.pl