Gotowanie - chwile przyjemności i praktycznie wykorzystany czas wolny. Przepisy, z których korzystam pochodzą z różnych źródeł:stron internetowych, gazet, starych, sprawdzonych receptur oraz bardzo często zasłyszanych lub podejrzanych u znajomych. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Blog > Komentarze do wpisu

Rurki z kremem

 

Dostałam foremki do rurek....i zaczęło się istne szaleństwo z ich robieniem. Owszem są pracochłonne, ale jest to kwestią wprawy. Trzeba wyczuć jak cienko rozwałkować ciasto, na jakie paseczki je pokroić i jak pozawijać. A potem zaczyna się już zabawa z rurkami:) Ciasto robię z podwójnej porcji (ok. 60- 70  rurek o dług. 10 cm), część wykorzystuję od razu a część odkładam na pózniej.Kiedy są na szybko potrzebne wystarczy tylko zrobić krem i gotowe.
Na jedną porcję potrzeba:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
1 małe opakowanie śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
3 żółtka
Wszystkie składniki trzeba zagnieść i schłodzić w lodówce. Wałkować na grubość 2-3mm (ale tak jak napisałam trzeba samemu wyczuć idealną grubość ciasta, za którymś razem na pewno się uda). Kroimy podłużne paseczki o szerokości 1,5 cm. Na metalową foremkę zawija się je z góry na dół, tak aby częściowo na siebie nachodziły (dzięki temu nie będą się rozpadać). Nawinięte rurki z ciastem obsypuję z jednej stronu cukrem.
W piekarniku muszą się piec do momentu wyraźnego zarumienienia, ok 15 min w temp 150st. Ale trzeba je ciągle nadzorować. Ja wolę bardziej wypieczone, dlatego czas pieczenia może być różny.
Upieczone rurki bardzo łatwo zdejmują się z foremek, nie trzeba ich natłuszczać.
Wystudzone napełnia się kremem. I tutaj panuje również bardzo duża swoboda:) Najczęściej robię klasyczny krem karpatkowy z rumem, ale można eksperymentować z czekoladowym, wiśniowym, itd.

Dostałam foremki do rurek....i zaczęło się istne szaleństwo z ich robieniem. Owszem są pracochłonne, ale jest to kwestią wprawy. Trzeba wyczuć jak cienko rozwałkować ciasto, na jakie paseczki je pokroić i jak pozawijać. A potem zaczyna się już zabawa z rurkami:)

Ciasto robię z podwójnej porcji (ok. 60- 70  rurek o dług. 10 cm), część wykorzystuję od razu a część odkładam na pózniej.Kiedy są na szybko potrzebne wystarczy tylko zrobić krem i gotowe. Na jedną porcję potrzeba:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 żółtka

Wszystkie składniki trzeba zagnieść i schłodzić w lodówce. Wałkować na grubość 2-3mm (ale tak jak napisałam trzeba samemu wyczuć idealną grubość ciasta, za którymś razem na pewno się uda). Kroimy podłużne paseczki o szerokości 1,5 cm. Na metalową foremkę zawija się je zaczynając od węższej części do szerszej, tak aby częściowo na siebie nachodziły (dzięki temu nie będą się rozpadać). Nawinięte rurki z ciastem obsypuję z jednej stronu cukrem. Ułożyć na papierze do pieczenia obsypaną częścią do góry.

W piekarniku powinny się piec do momentu wyraźnego zarumienienia, ok 15 min w temp 180st. Ale trzeba je ciągle nadzorować. Ja wolę bardziej wypieczone, dlatego czas pieczenia może być różny. Upieczone rurki bardzo łatwo zdejmują się z foremek, nie trzeba ich natłuszczać. Wystudzone napełnia się kremem. I tutaj panuje również bardzo duża swoboda:) Najczęściej robię klasyczny krem karpatkowy z rumem, ale można eksperymentować z czekoladowym, wiśniowym, itd. 

niedziela, 31 października 2010, gotujzpaolka

Polecane wpisy

  • Popękane ciasteczka czekoladowe

    Jako, że wszystko co czekoladowe jest pyszne - powstały te ciasteczka. Czekoladowy najczęściej był murzynek, ale od tej pory wszystko się zmieniło. Są pachnące,

  • Tarta ze szpinakiem

    Po raz pierwszy zjadłam taką tartę w wydaniu mini przypadkiem, ale przyznam ,że nie przypuszczałam, że może być aż tak dobra. Potem długo szukałam idealnego prz

  • Papryka marynowana

    Już czas na robienie przetworów… więc wystartowałam. Zakupiłam paprykę i pół dnia pakowałam do słoików. Oczywiście do momentu kiedy okazało się, że nie ku

Komentarze
kaspiecze
2010/10/31 23:00:21
ślinka cieknie na sam widok :)
-
gosiab_3
2010/10/31 23:25:39
oj...alez piekne sa!!!!
Pozdrawiam :)
-
majanaboxing
2010/11/01 09:25:19
Śliczne rurki! Mniam:) To smak dzieciństwa :)
Ps. Tak długo Cie nie było, wracasz mam nadzieje na dobre :)
-
kulinarnespotkania
2010/11/01 17:30:51
ale ladne rureczki:) smakowicie wygladaja:)
-
annas1964
2010/11/10 16:07:17
Ze dwa tygodnie temu też w końcu kupiłam foremki do rurek. Mam zamiar jutro je wypróbować. Zobaczymy co mi wyjdzie:)
Twoje wyglądają apetycznie:)
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2010/12/18 18:58:55
ja zawsze piekę z podwójnej porcji :) uwielbiamy je!
-
majanaboxing
2010/12/24 01:30:49
Wesołych Świat Paolko!:)
-
Gość: dociekliwy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/23 19:36:18
Witam,
Rurki wyglądają bardzo apetycznie, ale mnie zainteresowały pomidory z "pomidorowej fabryki". Poszukuję ładnych zdjęć krzaków pomidorów oraz zdjęć pomidorów na krzakach.
Czy jest jakaś możliwość kontaktu w tej sprawie?

Pozdrawiam
-
gotujzpaolka
2011/03/04 12:37:21
możliwość jest zawsze. telimena50@wp.pl
-
majanaboxing
2011/04/23 11:12:53
Wesołych Świąt Wielkanocnych!:)
-
2011/05/02 18:32:27
Ślicznie Ci wyszły !:)
Dodatki na bloga
Dodatki na bloga
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych? Durszlak.pl